Pazarlamacının şirketin gelişiminde çalışması: Dört önemli yön ve 15 önemli sorumluluk
11.03.2024
Yetişkin
Pazarlamacının çalışmalarında dört yön
Pazarlamacı için ana hedef belirlenir - şirket, tüketici talebini olabildiğince verimli bir şekilde karşılamalıdır. Tüketiciyi işe getiren, onun için pazarda enteresan, karlı, değerli bir teklif yaratan bu uzmandır. Sonuç olarak alıcı, kendisi ve sevdikleri için bir nimet olduğunu düşünerek önerilen ürünü satın almaya hazırdır.
Pazarlamacının çalışmalarında yönler
Verimlilik, özel araçlar kullanılarak ve ayrıca dört tanımlayıcı alanda hareket edilerek elde edilebilir.
Birincisi, ürün geliştirme
İş dünyasındaki bir üründen bahsedersek, bu sadece gerekli parametrelere ve kullanım kolaylığına sahip fiziksel bir ürün değil, aynı zamanda kullanımda rahatlık, hizmet ömrü, boyutlardır. Ek bileşenler, hizmetler, garantiler önemlidir. Modern alıcı için duygusal bileşen de önemlidir: marka, tasarım kararı, diğerlerinin tutumu ve geri bildirimi. Hizmet de önemlidir, yani müşteriye nasıl hizmet verildiği.
İkinci - fiyat oluşumu
Fiyat da müşteri için önemli bir bileşendir. Şirket tarafından yatırılan indirimleri de içeriyor. Bunların hepsi pazarlamacı tarafından da düşünülür.
Üçüncüsü - pazardaki dağıtım yolları
Bu kavram, bir ürünün satın alınabilirliğini içerir. Burada hangi satış noktalarının uygulanmasına uygun olduğuna, etkili dağıtım coğrafyasının ne olduğuna ve mağazacılığın özelliklerine karar verilir. Ayrıca ek hizmetlerin gerekli olup olmadığını da dikkate alır.
Dördüncüsü - ilerlemenin yolları
Promosyon yöntemleri yalnızca hedef kitlenizi tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda bunun için karlı promosyonlar yaratmayı da içerir. Markanın şöhretinin ve öneminin duygusal bileşenlerine dikkat çekilir.
Bu yönlerle çalışmak, başarılı bir şekilde gelişmekte olan bir şirkette pazarlamacının doğrudan görevidir. Uzmanın görevleri çeşitlidir, başarılı uygulamaları hem örgütün iç potansiyeline hem de dış faktörlere bağlıdır. Müşterinin teklifinin ne kadar değerli ve çekici olacağı, dolayısıyla pazardaki rekabet gücünün onun eylemlerine bağlıdır.
Şirketteki pazarlamacının işlevleri
Deneyimli bir uzman, şirketin pazarlama karmasının nelerden oluştuğu konusunda net bir fikre sahiptir. Buna göre, nasıl düzgün bir şekilde yönetileceğine dair bir anlayışa sahiptir. İşlevleri şunlardan oluşur:
-
pazarı ve rakipleri araştırmak;
-
müşteri için önemli olan, pazar gereksinimlerine göre ürün özellikleri, değişiklikleri ve iyileştirmelerinin bir listesini hazırlamak;
-
dağıtım sırasında maliyet oluşturma;
-
ortaklar ağı için öneriler seçmek, geliştirmek için önlemler geliştirmek;
-
yeni alıcılar bulun;
-
planlamadan satışa ve satış sonrası hizmete kadar tüketiciyle çalışmayı organize etmek;
-
etkili pazarlamanın sonucunu değerlendirmek.
Üretim veya ticaretteki tüm bu işlevlerin arkasında bir takım önemli faaliyetler yatmaktadır.
Pazarlamacının sorumluluklarının listesi
Bir pazarlamacının iş tanımında çoğu durumda aşağıdaki gibi görevler yer alır:
- ürünün ve hizmetlerin satışı için bir stratejinin geliştirilmesi;
- önerilen ve benzer ürünlere olan talebin ve değişikliğin nedeninin belirlenmesi;
- işgal altındaki pazar alanında daha fazla gelişme için tahmin;
- ürün tanıtımı için bütçenin hesaplanması;
- pazarlama faaliyetleri için maliyet yönetimi;
- öncelikli müşteri gruplarını ve bunların sistematik hale getirilmesini araştırmak;
- ürünün etkili bir şekilde uygulanması için yolların tanımı, oluşturulması, kullanılması;
- dağıtım ağı çalışmalarında yardım;
- hedef kitleye güvenilir bilgi iletmek için tedbirler almak;
- perakende satış yerleri için ürün çeşitlerinin oluşturulması;
- alıcının ürüne karşı tutumu hakkında şikayetlerin veya iddiaların toplanması;
- eksikliklerin düzeltilmesi, taleplerin yerine getirilmesi;
- satışları artırmak için çalışmalar yapmak;
- pazar katılımcıları ile etkileşim;
- reklam gelişimine katılım.
B2B şirketinde pazarlamacının işi
Bir B2B şirketinde çalışan bir pazarlamacının sorumluluk listesi çok geniştir, ancak bunların arasında birkaç temel sorumluluk vardır. İlk olarak, bir uzmanın ana görevlerinden biri, sadık tüketicilerden oluşan bir çember oluşturmaktır.
Tüketicilerin hangi ürünü alacaklarına kendilerinin karar verebileceğini düşünmek yanlıştır. Bir pazarlamacının yardımıyla hedef kitlenin dikkati her zaman doğru yöne yönlendirilir.
Önünde önemli bir işlevi var - bir tüketici çemberi yaratmak ve bunu yapmak hiç de kolay değil. Bir uzmanın tüm çabaları, müşteriler arasında bir ürüne sahip olma arzusu yaratmaya yöneliktir ve bu bir teşvik gerektirir. Bir pazarlamacı, bir teşvik yaratmak için aktif olarak çalışıyor, bunu alıcıya iletendir. Ve şirketin kendisi buraya çok para yatırmaya hazır.
Pazarlamacının fikirlerinin etkinliği potansiyel alıcılar üzerinde denenecektir. Çalışmanın bir parçası olarak, müşterinin ürün ve hizmete sahip olma konusundaki ilgisinin olup olmadığı belirlenir. Burada sonuçta teşvikte anlatılan ürünü tam olarak üretmek önemlidir, aksi takdirde tüketicinin onu almaya devam etmek istemesi pek olası değildir.
İkincisi, bir pazarlamacının işlevi, para harcamaktan ve önemli kararlar almaktan kimin sorumlu olduğunu gizlemektir. Kendi paranızla ilgili değil (B2C'deki gibi). Şirketin sermayesi harcanır, bu da sorumluluk derecesinin çok daha yüksek olduğu anlamına gelir.
İşte bir hata yapan ve bu da başkalarının parasının israfına yol açan bir işadamı, bu durumda sorumluluğu değiştirebilir ve bir uzmanın, yani bir pazarlamacının görüşüne başvurabilir. Bir B2B şirketinde, girişimcinin yanlışlıklarını örtme ve böylece kusursuz bir itibar yaratma görevi ile karşı karşıyadır. Bu nedenle, hissedarların veya kurucuların herhangi bir soru ve talebi yoktur.
Üçüncüsü, bir pazarlamacı, pazarda faaliyet sağlayan yeni trendler yaratır ve geliştirir, alıcının takip etmesi gerekendir. Ürün konumlandırma için farklı yönler açmaya’da da olanak sağlar.
Neden pazarlamacı olmadan iş gelişmeyecek
Pazarlamacı, alıcıyla yetkin bir şekilde etkileşime girer. Uzman, tüketicinin, nüfusun çoğunluğunun bile ilgisini çekmeyen ürünü satın almasını sağlar. Karşılığında, müşteri ihtiyaçlarını yönetimine iletir.
Deneyimli bir uzman her zaman elini nabzında tutar - ürünü ve hizmeti geliştirmeye çalışır. Talep edilen malları pazara sunması onun için önemlidir. Pazarlamacının, müşterinin memnuniyetsizliğini zamanında tanıması, beklediği yanlış ürünü aldığı için, ancak bu bilgiyi şirketin ilgili departmanlarına iletmesi görevinden önce görevlidir. Durumla başa çıkma yöntemlerini dile getirmek zorundadır.
Rekabet gücünü artırmak için aktif olarak çalışmak, pazarlamacıya verilen başka bir hedeftir. Ürünün değerli niteliklerinin pazardaki tanıtımıyla ilgilenmektedir. Alıcı aynı zamanda bu ürünü diğerlerinden ayırır, uzun zamanlı ilgisi olacaktır.
Ayrıca, bu uzman hedef kitlenin çevresini belirleyecek, isteklerini, davranışlarını inceleyecek, satın alma işlemine daha fazla ilgi duyduğunu anlayacaktır. Bundan sonra, tüm gereksinimleri, incelikleri dikkate alarak ürünün reklamını başlatacak ve sonunda satın alma işlemi gerçekleştirilecektir.
Genel olarak tüketicilerin, özellikle gençlerin çıkarlarını anlamak önemlidir, bunun için onlarla aynı dalga boyunda olmanız, dedikleri gibi zamanın trendinde olmanız gerekir. Bu bilgi olmadan piyasada şu anda neyin talep edildiğini anlamak, alıcıların önemli bir bölümünü kaybetmekle tehdit ediyor. Bu da pazarlamacının işidir.
Sonuç olarak, modern bir şirketteki pazarlamacının işlevlerinin geniş olduğu, herhangi bir işletmenin başarısının düşünceli bir şekilde uygulanmasına bağlı olduğu ortaya çıkmaktadır.